Att köpa valp

Senast uppdaterad

Undersidor

Viktig information innan du köper någon av bullterrierraserna

Det är klubbens förhoppning att alla som skaffar bull- eller miniatyrbullterrier läser igenom texten nedan. Det är en översättning av ett häfte utgivet av The Bull Terrier Club. Syftet är att ge information och råd till dig som funderar på att skaffa någon av raserna. Avsikten är inte att till varje pris övertyga dig att köpa en ”bulle” utan snarare att mana till eftertanke. Är detta rätt ras för dig?

Klubben har gett ut en bok till försäljning som täcker allt om raserna och deras historia. Den heter ”BULLTERRIERN I VÅRA HJÄRTAN” och är skriven på svenska. Första utgåvan är tyvärr slutsåld (2010).

Till att börja med:
Det är ett stort och viktigt beslut att skaffa hund. Att skaffa bull- eller minatyrbullterrier kan visa sig vara det bästa eller det mest katastrofala du någonsin gjort. Man impulsköper inte gärna någon av dessa raser. De flesta köpare förbereder sig väl och tur är det. Den som tror att bullterrierraserna är lätta hundar är inne på fel spår. De kan vara både egensinniga och egenartade. Det sägs ibland att de inte är lämpliga som förstagångshundar men det går också att peka på det motsatta.

Det är viktigt att bullterrierraserna inte hamnar hos olämpliga ägare. En bull- eller miniatyrbullterrier som hamnar i fel familj kan bli mycket svårhanterad. Den kanske till och med måste avlivas. Ta därför inte illa upp om en uppfödare säger att han/hon inte tycker att du ska skaffa rasen. Bli inte sårad utan lyd istället uppfödarens råd! En uppfödare som säger ifrån när han/hon känner sig tveksam är en uppfödare som vill dig väl. Har du väl skaffat en bull- eller miniatyrbullterrier och får svårigheter med den, så vänd dig först och främst till din uppfödare. Det ligger i uppfödarens intresse att det fungerar väl mellan dig och din hund. En ansvarsfull uppfödare ställer gärna upp med råd och hjälp. De råd du får kan vara vad just precis vad som behövs för att din hund ska kunna stanna kvar hos dig och för att relationen mellan hund och ägare ska fungera bättre i fortsättningen. Sträva alltid efter en god relation med uppfödaren! Köp inte valp från någon som du inte får en god kontakt med!

Kom ihåg att en förutsättning för ett lyckat hundägande är att samtliga i familjen vill ha hund. Man ska över huvud taget tänka igenom ett hundköp mycket noga. Det gäller i extra hög grad om man funderar på att skaffa bull- eller miniatyrbullterrier, då de är både speciella och personliga och kan ställa stora krav på sina ägare.

Har du råd att skaffa hund?
Utöver priset på valpen tillkommer utgifter för vaccination, försäkring, utrustning, foder och så vidare. Veterinärkostnader i samband med olyckor och sjukdom kan bli kännbara.

Varför bullterrier?
En del ställer sig nog, med tanke på en del av rasens små egenheter, frågande till hur någon vill ha en hund av bullterrierras. Av de av oss, som har någon bullterrierras, fastnade vissa först för utseendet och upptäckte först senare det lite egna psyket. Andra attraherades redan från början av rasens/rasernas självständiga och självklara sätt.

Handhavande:
Våra raser behöver en fast men vänlig hand. De mår bäst av en balanserad mix av disciplin och kärlek. Du måste som ägare sätta bestämda gränser och se till att konsekvent hålla dem. Din bull-/miniatyrbullterrier får aldrig tro att den är herre i huset.

Var beredd på att bullterrierraserna har humor och att de tycks finna ett särskilt nöje i att reta sina ägare genom allehanda upptåg och påhitt. Fall inte för hundens oskyldiga blick när den gjort något dumt! Även fast det är mycket lätt göra det …

Även om våra raser är hur vänliga som helst mot människor så kan man få se upp med andra djur. Man bör tänka på att deras förfäder avlades fram ur terrier- och bulldoggskorsningar. Dessa raser har både kampvilja och envishet, vilket bullterrierraserna har nedärvt, så lita aldrig till 100 % på att din hund inte ska ställa till något!

I umgänget med andra hundar måste du tänka på att din bull-/miniatyrbullterrier aldrig får börja slåss! Du ska alltid ha full kontroll över din hund. Saker som bland andra hundar kan ge upphov till smågruff och mindre råkurr, kan då våra raser är inblandade, leda till slagsmål på liv och död. Sådana incidenter ska undvikas! Det drabbar alla bullterrier oavsett rastillhörighet om någon missköter sig.

Som ägare till en bullterrierras måste du vara beredd på att det alltid är du och din hund som får skulden, oavsett hur det hela gick till! Om du släpper din hund lös – i hög grad uppskattat av hunden – måste du ha ordentlig pli på den. Det har, tråkigt nog, på grund av slarv, oförstånd och brister i hundhållningen, förekommit olyckor där bullterrierraser varit inblandade. Låt det inte hända fler gånger!

Tillgång på valpar:
Det föds för närvarande omkring 50-70 bullterriervalpar per år, och omkring 70-100 miniatyrbullterriervalpar. Även om det statistiskt sett föds något fler tikar än hanar så kan tillgången variera kraftigt. Vissa år tycks bara hanar födas och andra år är det tvärt om.

Hur lätt det är för dig att få tag på en valp beror till stor del på vad du vill ha. Ju mer detaljerade önskemål du har, desto längre tid kan det ta. Om kön, färg eller vem uppfödaren är inte spelar någon roll för dig så behöver du knappast vänta särskilt länge. De flesta uppfödare av raserna arbetar i ganska liten skala med på sin höjd en eller två kullar om året. Därför kan du trots allt få vänta ett tag om du vill ha en valp från en bestämd kennel.

Många uppfödare tar kullar på våren men trots det är det inte säkert att det är så lätt att hitta en valp till sommaren. Och även om det är lite lättare att ta hand om en valp på sommaren så ska du ju ha tid med hunden under resten av året också. Den mest arbetsamma perioden under valptiden brukar infalla då valpen är bortåt 6 månader. Då är den stor nog att verkligen hålla dig sysselsatt dagarna i ända!

Var hittar jag min valp?
Du kan till exempel vända dig till SvBtk:s valpförmedling här på webben. Dels kan du genom att prata med olika bull- och miniatyrbullterrierägare, vars hundar du tycker om, få tips om uppfödare som du kan vända dig till direkt. Du kan även få namn och adresser till bullterrieruppfödare genom Svenska Kennelklubben (SKK).

Hur kan jag förbereda mig?
Du har redan börjat förbereda dig genom att läsa den här texten. Du kan lära dig ännu mer genom att träffa och lära känna olika bullterrierindivider från båda raserna. Det finns inte en hund som är den andra lik.

Prata med ägarna och ställ frågor till dem. Ta kontakt med olika uppfödare och se om det finns möjlighet att avtala tid för besök. Klubben har även rasrepresentanter som erbjuder att visa sina hundar i hemmiljö. För hur det nu än är, så är det
en sak att se en hund där hemma i köket och en helt annan sak på en kennel. Du kan också besöka de bullterrierpromenader som anordnas runtom i landet.

Det är också en god idé att bli medlem i Svenska Bullterrierklubben. Då får du klubbtidningen fyra gånger om året, med massor av information om raserna.

Sedan är det naturligtvis alltid bra att läsa mera om rasen. Tyvärr finns det knappt någon facklitteratur om rasen på svenska. SvBtk har gett ut en bok som är ett måste för bullterrierägaren och heter ”Bullterriern i våra hjärtan”. Första utgåvan är tyvärr slutsåld (2010). Dessutom finns ett par mycket instruktiva barnböcker där bullterrierns väsen avspeglas på ett härligt sätt.

Det stora beslutet:
Även om du är fast besluten att skaffa bull- eller miniatyrbullterrier och har förberett dig väl så tänk på att inte förhasta dig. Bestäm dig inte direkt vid det första besöket hos uppfödaren. Åk hem och fundera och prata igenom saken ordentligt. Ta sedan kontakt med uppfödaren igen. Fall inte för frestelsen att köpa en valp bara för att det råkar finnas valpar just då och där! Det kan vara bättre att vänta. Fungerar inte personkemin med uppfödaren så vänd dig någon annanstans. Det tar sin tid men det är alltid värt att vänta på en frisk och sund valp från en duktig och pålitlig uppfödare.

När din valp väl kommer hem till dig så förändras ditt liv ofrånkomligen. Bullterrierraserna är härliga att äga för den som förstår, och har ett visst överseende med, deras kynne! Det är och förblir mycket speciella raser för speciella människor. Den som en gång köpt någon av dessa underbara hundar och väl kämpat sig igenom det första jobbiga året är oftast ohjälpligt fast.

Några vanliga frågor:

Hur gamla blir bullterrier?
Många blir upp till 10 år. Några blir så mycket som 14-15 år.

Tik eller hane?
En smaksak. Båda könen har sina för- och nackdelar.

Ska jag betala handpenning?
Det kan variera mellan olika uppfödare men i regel betalas valpen först vid leverans.

Vad ingår i köpet?
Du ska alltid få ett registreringsbevis med stamtavla, ett veterinärintyg (inte äldre än 7 dagar) och ett köpekontrakt där du och säljaren reglerar vad som gäller mellan er. Valpen ska vara vaccinerad, avmaskad och id-märkt. Du ska också få anvisningar av uppfödaren om valpens utfodring. Likaså är det bra om du får Svenska Kennelklubbens DVD ”Välkommen valp” som ger allmänna råd.

Det här med försäkring?
Du bör försäkra din valp så fort som möjligt, om uppfödaren inte redan gjort det. Agria, Folksam, Sveland och If tillhör de stora bolagen som alla sysslar med djurförsäkringar. Premier och självrisker varierar en hel del mellan bolagen och de olika typerna av försäkringar som finns, så det är viktigt att informera sig ordentligt innan man väljer försäkring.

När kan jag hämta min valp?
När den blivit 8 veckor. Definitivt inte tidigare.

Vit eller färgad?
En ren smaksak!

Vad är ett dolt fel?
Ett dolt fel är ett fel som förelåg redan vid köpet men som inte kunde påvisas då. Hit räknas t.ex. ärftliga sjukdomar som bryter ut senare i livet. Har din uppfödare någon typ av Dolda fel-försäkring, så kan du få ersättning genom den. I annat fall ska uppfödaren ersätta dig. Obs! Sjukdomar som till viss del kan bero på ärftliga faktorer men även på miljöfaktorer betraktas långt ifrån alltid som dolda fel! Det är alltid du som köpare som måste visa att det rör sig om ett dolt fel. Din uppfödare och din veterinär kan hjälpa dig.

Vad gör jag om jag misstänker att valpen har ett dolt fel?
Kontakta omedelbart uppfödaren! En seriös uppfödare vill så fort som möjligt få reda på eventuella fel och brister hos sålda valpar dels för att kunna kompensera dig och dels för att kunna planera sin fortsatta avel.

Vad kan jag få hjälp med av uppfödaren sedan jag betalt och hämtat hem min valp?
De flesta uppfödare hjälper mer än gärna sina valpköpare om det så har gått flera år sedan valpen köptes.

Vilket stöd kan jag förvänta mig från uppfödaren om det skulle uppstå några bekymmer med valpen?
Svaret blir som ovan. Det är dock ofrånkomligt att olika uppfödare har olika resurser till sitt förfogande så begär inte det orimliga.

SVENSKA BULLTERRIERKLUBBEN

SvBtk grundades 1976 och syftet är att på olika sätt främja raserna bullterrier och miniatyrbullterrier.

VI ÄR ANSLUTNA TILL

Svenska Kennelklubben
Svenska Terrierklubben