Inlägg

Vad är LAD?

Publicerad

av

Lethal acrodermatitis, LAD förekommer hos bullterrier miniatyrbullterrier och innebär att hunden inte kan metabolisera (omsätta) zink i kroppen.
Symptomen visar sig på mycket unga valpar i form av svårigheter att dia, äta. De är mindre till växten, högt gomtak och med tiden även urblekt pälsfärg och pigment. De kan ha krumma ben och återkommande hudinfektioner framförallt på huvud, ben och tassar. Drabbade valpar brukar även kunna ha ett mer ”vilt” och aggressivt humör än sina kullsyskon, magproblem samt överväxt av hornämne på nos och trampdynor. I vilken utsträckning dessa symptom visar sig är lite olika från valp till valp.
Det finns i nuläget ingen bot mot sjukdomen utan de drabbade valparna avlivas eller dör ofta i ung ålder. I de allra flesta fall hinner aldrig dessa valpar lämna uppfödarna då symptom uppstår tidigt.
Vuxna hundar kan alltså inte bli sjuka, utan detta är en sjukdom som visar sig tidigt hos valpar.

Diagnos ställs genom att bedöma de symptom hunden uppvisar och trots deras förmåga att inte kunna omsätta zink (och till viss del koppar) så visar blodprover från drabbade hundar ingen brist på dessa ämnen i blodet. Ett tillskott av zink är därför helt verkningslöst.

Efter forskning har man nu kunnat identifiera arvsgången för sjukdomen och i och med detta även kunnat ta fram ett DNA-test.
DNA-testet kan fungera som en hjälp i avelsarbetet för att utesluta hundar som kan utveckla sjukdomen.
Då sjukdomen yttrar sig så tidig ålder så är risken för användning av dubbla anlagsbärare i aveln obefintlig.

.

SVENSKA BULLTERRIERKLUBBEN

SvBtk grundades 1976 och syftet är att på olika sätt främja raserna bullterrier och miniatyrbullterrier.

VI ÄR ANSLUTNA TILL

Svenska Kennelklubben
Svenska Terrierklubben